29. 12. 2016

Kateřina Petrusová - Nebezpečná láska


Autor
Kateřina Petrusová byla pro mě ještě do nedávné doby neznámá autorka, nicméně na literárním poli se už pohybuje nějaký čas. Byť je ještě poměrně mladá (ročník 1982 lze snad považovat ještě za mladou autorku) vydala už několik knih. Více o autorce se dozvíte na jejím osobním webu, tak nač se více rozepisovat. 


Kde jsem knihu koupila
Knihkupectví Martinus ♥

Cena: 123,- Kč

Kniha, kterou jsem si já vybrala k přečtení je ze série Bavettovi, což je příjmení jedné mafiánské rodiny žijící v New Yorku. Série obsahuje 3 tituly (nejsem si jistá, zda se bude nějak rozšiřovat), ale není to vyloučeno a kniha Nebezpečná láska je prvním dílem této série. Musím však podotknout, že díly na sebe nenavazují. Nejedná se o četbu na pokračování. Každý titul obsahuje samostatný ucelený příběh, kdy společné je jen "mafiánské" prostředí", alespoň se tak domnívám na základě recenzí dalších  2 knih, protože ty jsem zatím nečetla.

Když jsem knihu objevila v knihkupectví, tak mě na první pohled vůbec nezaujala. obálka knížky je prostě děsná a vytáčí mě i teď po přečtení. Připomíná mi obaly románů pro náctileté holky od Lenky Lanczové nebo Stanislava Rudolfa, které jsem četla v pubertě. Ano, tenkrát se mi líbili, ale teď mě obal nějak iritoval. Po knize jsem šáhla až na základě recenzí z různých blogů (nikoliv na základě oficiálního textu, který byl u titulu napsán v knihkupectví) a musím říct, že nelituji. Potřebovala jsem mezi svátky nějakou oddechovou četbu. Žádné psycho romány, žádné skutečné příběhy ani detektivky. Zkrátka něco u čeho si v tom vánočním shonu odpočinu a to kniha splnila. 
Kniha vypráví příběh ošetřovatelky Paige, která dostane na starost dospělého muže Michaela, jehož psychika a projevy po autonehodě odpovídají čtyřletému dítěti. Bavilo mě, jak jsou jednotlivé denní situace vylíčeny. Autorce se opravdu povedlo vtipně a zároveň důvěryhodně popsat chování a situace, do kterých se dostane tak malé dítěte v těle dospělého muže.

"Mike přišel po pár minutách, zatím jsem mu přichystala snídani. Usmíval se. "Já jsem velkej kluk a mám pinďoura," oznámil mi pyšně. V tu chvíli jsem měla chuť Roberta zabít."

"Ťuk ťuk! udělal Mikee, když dojedl snídani...Kdo je tam?, přistoupila jsem na hru. Pinďour! zaryčel a rozchechtal se. Měla jsem toho dost". 



O romantickou zápletku taky nebyla nouze (i když bylo od začátku jasné, že to tak dopadne). Mikee se ze svého problému dostal a s Peige se do sebe zamilovali (ano červená knihovna hadra, ale bylo to pěkné :-)). trošku mi vadilo, že jeho proměna na můj vkus proběhla moc rychle. Šup rup pár stránek a z malého dítěte je sexy Casanova, co zdolává Peige.

Jediný problém byl, že se už Mikee nechtěl vrátit do života, který žil před autonehodou. Nechtěl už dále vykonávat "právní" služby pro svoji mafiánskou rodinu. Jediný únik z tohoto světa je buď odchod do důchodu nebo smrt, tak jak to vyřešit? Asi jsem hloupá, ale tahle zápletka mě nenapadla (dle recenzí mnohé čtenáře ano). Možná jsem se nechala moc unést dějem a vypla, ale nenapadlo mě, že když Michaelův bratr Peige oznámí, že měl Michael autonehodu a je mrtvý, že to není pravda. Tyto stránky jsem probrečela a říkala si, že takto blbě to přeci skončit nemůže. A naštěstí neskončilo. Ať to zní sebeujetěji, tak Michael vstal obrazně řečeno z mrtvých. Autorka tady tuto pasáž popsala střízlivě a uvěřitelně a ve mě tak zanechala příjemný dojem z přečtené knihy bez pocitu, že taková kravina se může opravdu stát jen na stránkách červené knihovny.


           
Shrnutí:
Pokud hledáte knihu na dovolenou, u které se chcete pobavit, vydechnout od stresu a zažít nějaké ty emoce, tak vám toto dílo vřele doporučuji. Kniha není ani drahá. A jestli si přečtu další knihy ze série Bavettových? Ještě uvidím. Spíš mě lákají jiná díla od této autorky.

Hodnocení:



4 komentáře:

  1. Pěkná recenze! :) O této knížce jsem zatím vůbec neslyšela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro me byla autorka take novinkou a opravdu prijemne prekvapila. Jsem zvedava na dalsi knihy od ni, ktere nebudou ze serie Bavettovych.

      Vymazat
  2. Tuto knihu jsem četla tento měsíc. Opravdu moc se mi líbila a nasmála jsem se. :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.