19. 6. 2017

Eva Jandová - Mého manžela nezastřelil Kajínek

Název Knihy:  Mého manžela nezastřelil Kajínek
Autor: Eva Jandová
Žánr: Literatura faktu, česká literatura
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 2014
Počet stran: 112

Typ knihy: e-kniha
Recenze:

Kajínek. Novodobá celebrita. Člověk pravomocně odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu k doživotnímu vězení. V poslední době jeho jméno rezonovalo ve všech médiích, dostalo se mu pozornosti, kterou nemá ani nositel Nobelovy ceny za mír a proč? Protože prezident Zeman nejprve uvažoval o udělení milosti a následně ji udělil. Protože respektuji české zákony, respektuji Kajínkovo odsouzení i následně udělenou milost.


Zdroj: Kosmas


Ještě před tímto humbukem jsem si koupila knihu, kterou napsala Eva Jandová, manželka zavražděného podnikatele Štefana Jandy, něco jako svoji zpověď s nutkáním uvést věci na pravou míru. Sama vdova se domnívá, že jejího manžela Kajínek nezavraždil. Sama také poslala prezidentovi dopis s žádostí o milost pro odsouzeného Kajínka.

Pokud bych měla hodnotit knížku, tak doufám, že vypsání se z tohoto hrůzného zážitku, který Eva Jandová zažila, ji alespoň trochu pomohlo a psychicky se jí ulevilo. Ať už to bylo jakkoliv, někdo ji zabil manžela, kterého i přes různé jeho nešvary milovala a jejím dvěma dcerám tátu. Mladší dcera zná svého otce jen z fotek.


Literární stránka knihy je však velice chudá. Není se čemu divit. Paní Jandová není spisovatelka a věty skládá tak, jak ji přicházejí na jazyk. Trošku nechápu, proč ji nakladatelství se psaním nepomohlo, nebo knihu mohl napsat někdo jiný, jako její zpověď. Určitě by byla čitelnější. Častokrát jsem se v textu ztrácela, protože autorka motá páté přes deváté, jak se ji jednotlivé vzpomínky halabala vybavují. Myslím si, že pokud by autorčinu zpověď sepsal někdo jiný, vyzněl by celý příběh jasněji a na autentičnosti by to nic neubralo. Ale ono je to asi v konečném důsledku jedno. Paní Jandová si na spisovatelku nehraje. Měla jen potřebu veřejnosti sdělit, že si není úplně jistá, že celý proces probíhal správně a že ten, kdo byl odsouzen za vraždu jejího manžela, je skutečně vrah. Místy vkresluje svého manžela až moc idylicky, ale mezi řádky lze vycítit, že jejich vztah úplně harmonický nebyl a pan Janda také nebyl žádný "obyčejný" hodný klučina, který svou pílí k penězům přišel.

Hodnocení: Knihu ani hodnotit nebudu. Nejde o příběh, nejde ani o literaturu faktu, protože těch v knize moc není. Kniha je velice subjektivní a nelze z ní vyvozovat žádné závěry. Po literární stránce mohla být kniha lepší, kdyby s ní autorce někdo pomohl. Možná však sama nechtěla. Ke kauze Kajínek bylo už řečeno tolik, že je asi zbytečné knihu číst. Nic nového se z ní nedovíte. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.