21. 11. 2017

Knižní tipy na Vánoce - část 1


Každý správný knihomol rád dostává knihy a Vánoce jsou k tomu výborná příležitost, kdy se vám může sejít hezká hromádka knížek. Za tento rok jsem objevila dost knih. Některé jsem už stihla přečíst, jiné se přečíst chystám, nebo na ně mám teprve zálusk a napíšu si o ně Ježíškovi :-) Knihami také ráda obdarovávám své blízké. Ano, někdy je to ze zištných důvodů, abych si pak mohla sama knihu přečíst, ale i přes tento malý prohřešek si stejně myslím, že darováním knihy nic nezkazíte. Ale je pravda, že na každé Vánoce dostane můj přítel ode mě knihu a ještě žádnou nepřečetl a je pravda, že já je mám přečtené všechny 🙈 a to jsem je vybírala opravdu jemu na tělo a ne podle toho, co by se líbilo mně (např. Deníček moderního fotra, nebo životopis Steva Jobse,...).😾

Z knih co jsem četla, doporučuji knihu:    


1) Hana od Aleny Mornštajnové 
Je to kniha z tohoto roku a je skvělá. Pro mě je to jedna z nejlepších letošních knih. Touto knihou můžete obdarovat sestru, maminku, babičku nebo kamarádku. Pokud o knize chcete vědět víc, tak celou recenzi najdete u mě na blogu přímo zde. O kvalitě a oblíbenosti knihy vypovídá i velice vysoké hodnocení uživatelů na československé bibliografické databázi, kteří ji hodnotí na 97 %. Mrknout můžete na čbdb.cz. Tak vysoké hodnocení jsem u knihy snad ještě neviděla. Domnívám se, že žádnou knihou od této autorky neuděláte chybu a všechny se budou líbit. Ale Hana je Top!



2) Sběrná kniha - Rozhovor Pavla Kosatíka s Helenou Třeštíkovou
Podle mě taky úžasná kniha a já ji řadím mezi Top knihy letošního roku. Sice se nejedná o beletrii, ale kniha se čte jedním dechem a opravdu utíká.  Komu se alespoň trochu líbí dokumenty od Heleny Třeštíkové, tomu se bude líbit i kniha. Její život je moc zajímavý a tato dokumentaristka umí vyprávět. Více o knize se můžete dozvědět z mojí recenze na čbdb.cz. Kuk na recenzi.



3) Zakletý zámek - od Aleny Vorlíčkové
Tato kniha je určena primárně pro malé čtenáře, ale bude se líbit i těm větším. Mně se líbila moc. Kniha se skládá ze 7 pohádek, při jejichž psaní se autorka inspirovala slovinskou lidovou pohádkovou tvorbou. Většinou jsou to však pohádky, které znají v obměněné podobě i české děti a příběhy jsou jim tedy blízké. Před každou pohádkou je několik otázek, které slouží k zamyšlení a přípravě dítěte na pohádku. Otázky jsou pokládány takovým způsobem, že nutí dítě se zamyslet, zavzpomínat, komunikovat s rodiči. Tato kniha má právě sloužit ke společnému čtení dětí a rodičů, aby v dnešní uspěchané době, spolu strávili alespoň chvilku času třeba u čtení. Interaktivní kniha plná veselých ilustrací. Obrázky v knize jsou opravdu nádherné a plné barev. Více o knize najdete u mě na blogu zde



4) Baby Touch and Feel Animals, Baby Touch and Feel Wild Animals
Tyto knížky jsem koupila pro svoji 10 měsíční dceru a ta je z nich nadšená. Knihu Animals dostala hned, knihu Wild Animals dostane až na Vánoce. Jedná se o dotykové knížky se srstí a kůží zvířátek, kdy dítě pomocí hmatu poznává jednotlivá zvířátka. Kniha má ideální formát do malé dětské ručičky a jednotlivé listy jsou dost tlusté a malému dítěti se snadno otáčejí. Já knihy koupila na webu nejlevnější knihy a jedna stála kolem 150 Kč. Našla jsem je i na Amazonu, ale tam bylo velké poštovné. Nejlevnější knihy zasílají mimo jiné i prostřednictvím zásilkovny. 








5) Domácí marmelády od Hanky - Hana Chmelíková
Pod stromečkem nesmí chybět kuchařka, ale pouze taková, podle které se dá vařit :-). Já teda žádný masterchef nejsem a nesnáším kuchařky s krásnými fotografiemi jídel, které nejsem schopna uvařit, protože recepty nejsou psané pro takové antitalenty jako jsem já. S tohle kuchařkou se vám to ale nestane. Slibuji. V létě jsem podle ní dělala několik marmelád zavařovaných v troubě (návod jak na to v knížce taky najdete). Všechny marmelády mi drží, žádná nezplesnivěla a jsou výborné. Komu marmeládu dám, ten si ji chválí (snad upřímně). Ono asi každá trochu zkušenější kuchařka vám řekne, že na marmeládě není nic složitého, ale no, známe to. Tato knížka obsahuje jednoduché recepty plus krátké povídání o Hančině životě.



6) Knižní diář
Diáře momentálně frčí a každému knihomolovi určitě udělá radost knižní diář, do kterého si může zapisovat, co už přečetl a co se mu na knize líbilo, nebo naopak, co si přečíst chce. Tento diář (snad jediný knihomolský diář na trhu - když tak mě prosím opravte), vydala Knihovna Jiřího Mahena v Brně a můžete ho tam sehnat za krásných 150,- Kč. Více o diáři si můžete přečíst v tomto článku.



E.❀

5 komentářů:

  1. Pěkné tipy! Mně by nejvíce udělala radost Hana, která mě láká čím dál tím více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Hana je jedna z nejlepších knih tohoto roku. Vřele doporučuji.

      Vymazat
  2. Ten knihomolský diář vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělý. Strašně se těším, až do něj začnu psát.

      Vymazat
  3. Moc ráda sleduji tyto tipy na dárky a nejen proto, abych načerpala inspiraci pro Ježíška, ale hlavně na knihy, které si můžu přečíst i já. :D
    Knihomolský diář vidím poprvé a vypadá moc zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.