14. 11. 2017

Charlie Lovett - První dojmy

Název Knihy: První dojmy
Originální názevThe First Impression
Autor: Charlie Lovett
PřekladatelVěra Klásková
Žánr: Román, Světová literatura
Nakladatelství: Paseka
Datum vydání: 2015
Počet stran: 350
Typ knihy: paperback
Hlavní postava: Jane Austenová, Sofie - absolventka Oxfordu a milovnice knih, zejména těch od Jane Austenové

Recenze: Hrozně mě překvapilo, když jsem po přečtení knihy zjistila, že První dojmy napsal muž - Charlie Lovett. Je to taková ženská knížka (v tom dobrém slova smyslu) plná romantiky i vášně. V knize  se střídá současnost s obdobím, kdy žila Jane Austenová. Kniha vypráví o počátcích její tvorby, kdy autorku ještě nikdo neznal, ale mnozí jí už předpovídali slavnou budoucnost. Jane v tvorbě podporoval její přítel jistý Richard Mansfield ,osmdesátiletý kněz a taky trochu spisovatel, se kterým Jane trávila hodně času na procházkách a při četbě knih a následně se také podílela na jeho druhém vydání alegorických příběhů, kdy do této knihy na závěr připsala svoji povídku, která se stala předlouho pro její román Pýcha a předsudek. 




Současnost představuje Sofie. Čerstvá absolventka Oxfordu a velká milovnice knih. Sofii ke knihám přivedl její strýc Bertram, se kterým trávila každou volnou chvilku u něj v Londýně a společně podnikali výpravy do knihkupectví a antikvariátů, aby si pak u něj v bytě vzájemně předčítali. Jednoho dne se však Sofie dozví, že její strýc zemřel po pádu ze schodů, kdy si četl knihu a nedával pozor. Celá věc kolem strýcovi smrti se Sofii nezdá, ale vše přisuzuje své bujné fantazii, kterou má vycvičenou z detektivních příběhů. Sofie zdědí po strýci byt a jelikož právě dokončila studia, rozhodne se usadit v Londýně a pro začátek začne pracovat v jednom z oblíbených antikvariátů. Obklopena knihami chce opět získat svůj klid a vzpamatovat se ze smrti milovaného strýčka. Jednoho dne ji v antikvariátu navštíví dobře vypadající muž a ptá se po druhém vydání Alegorických příběhů od Richarda Mansfielda. Sofie mu slíbí, že se knihu pokusí najít a zároveň se od něj nechá pozvat na rande. Během dne má ještě jeden telefonát, kdy volající po ní žádá, aby mu také sehnala druhé vydání těchto příběhů. Sofii začne vrtat hlavou, proč je najednou taková sháňka po díle, o kterém nikdy neslyšela a navíc napsaném nějakým neznámým knězem. Sofie postupně rozkrývá tajemství a celé věci přijde na kloub. Kniha je okořeněna o milostný vztah Sofie se zájemce o tuto záhadnou knihu a zároveň začíná tíhnout k ještě jednomu svému nápadníkovi - Erikovi. 

Co bych autorovi vytkla, tak popis sexuálních hrátek a Sofiino toužení po sexu. Těchto pasáží zde nebylo moc, ale do tak romanticky laděné knihy a hlavně k Jane Austenové se vůbec nehodily. Chápu, že chtěl děj asi trochu okořenit, ale měl zůstat u něžných slůvek, letmých doteků a polibků a více nechat na fantazii čtenáře, než vše popisovat. Možná to zde mělo být i jako kontrast dnešní doby s dobou v níž žila Austenová. Nevím, ale mě tohle při čtení strašně rušilo a to nejsem žádný puritán.

Kdo má rád knihy Jane Austenové, nevadí mu prolínání minulosti se současností a zároveň rád čte detektivky, tak tohle vše v této knize najdete. Krásná odpočinková kniha. Každého knihomola navíc bude bavit si představovat, jak asi úžasný byl strýček Bertram se svojí obrovskou sbírkou knih, ucítíte vůni starých svazků a budete se tetelit blahem z četby. Po přečtení tohoto díla, si chci přečíst i další autorovu knihu Dobrodružství milovníka knih, protože autor knihy opravdu miluje a nádherně o nich píše.

Hodnocení: Hodnotím 9 body z 10 a to jen kvůli sexuálnímu životu hrdinky Sofie. Mně osobně se to do knihy nehodilo :-). Co na knihu říkají ostatní čtenáři se můžete podívat na československou bibliografickou databázi sem.



E.❀

Oficiální anotace:
Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek? Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku – a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni zvané čtení.

2 komentáře:

  1. Jé to si musim přečíst, Austenovou miluju! A máš krásně vyfocenou knihu! :)
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to si troufam rict, ze se ti bude kniha libit 💕

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.