31. 1. 2017

Agatha Christie - Deset malých černoušků

Název knihy: Deset malých černoušků

Autor: Agatha Christie

Typ knihy: e-kniha

Hlavní postavy
soudce Lawrenc Wargrave učitelka Vera Claythornová kapitán Philip Lombard
stará pobožná "panna" Emily Brentová 
generál John Macarthur doktor Edward Armstrong mladý frajírek Tony Marston detektiv William Blore 
sluha Thomas Rogers
služka a manželka Thomase Ethel Rogersová 


Obsah: 


Skupina 8 osob je pozvána jistým panem N.Z. Namy na Černochův ostrov. Zde se o ně starají ještě další 2 osoby a to manželé Rogersovi. Na ostrov se dá dostat pouze lodí a to ještě za dobrého počasí. Není tedy možné ani z ostrova jen tak odplout. Skupinu těchto osob spojuje jedna věc, kterou je vražda člověka, za kterou nikdo z nich nebyl potrestán, protože podle práva, se jim nic neprokázalo. Např. manželé Rogersovi jsou obviněni z vraždy staré paní, o kterou se dříve starali a které neposkytli ve správný čas lék a ona zemřela. Slečna Vera je obviněna z vraždy chlapce, jehož byla vychovatelkou a kterému dovolila plavat na vzdálený útes, ikdyž tušila, že to špatně dopadne. Paní Emily Brentová je obviněna z vraždy její služky, kterou vyhnala, když zjistila, že čeká nemanželské dítě a ta ze zoufalství spáchala sebevraždu...

Postupně za trest jeden po druhém začnou obyvatelé ostrova umírat. První smrt nastane hned první večer, kdy je otráven frajírek Tony Marston a zemře také paní Rogersová, která se již nevzbudí ze spánku. Všechna úmrtí jsou podle básničky o 10 malých černouších:



Deset malých černoušků hostil děda Vševěd,

jeden z nich se zakuckal, zbylo jich jen devět.

Devět malých černoušků chtělo sypat kosům,

jeden se včas nevzbudil, zbylo jich jen osum.

Osum malých černoušků vyšlo si hrát před dům,

jeden z nich se potloukl, zbylo jich jen sedum.

Sedum malých černoušků šlo naštípat klest,

jeden z nich se posekal, zbylo jich jen šest.

Šest malinkých černoušků chtělo vybrat med,
čmelák píchl jednoho, zbylo jich jen pět.
Pět malinkých černoušků k soudu spolu míří,
jeden z nich se soudcem stal, zbyli jenom čtyři.
Čtyři malí černoušci nechali všech pří,
jeden z nich šel pasti klást, do světa šli tři.
Tři malincí černoušci šli ulovit lva,
medvěd sežral jednoho, zbyli jenom dva.
Dva malincí černoušci chodili dvě hodiny,
jeden klesl na skále, a tak zbyl jen jediný.
Jeden malý černoušek vztek měl na svět zrádný,
proto se sám oběsil - a tak nezbyl žádný.



Úmrtí jsou doprovázena také postupným rozbíjením malých figurek černoušků. Celý příběh je o tom, že hlavní postavy tuší, že jejich vrah je někdo z nich a že musí za včas přijít na to, kdo to je, aby ho zastavili. To se však nestane a nakonec všichni obyvatelé ostrova zemřou.

Zjistit, kdo všechny povraždil na ostrově, na který se nejde za bouřky dostat, je oříškem i pro policii, která má vraždy prošetřit. Čtenář se však nakonec dozví pravdu o tom, kdo je záhadný pan N.Z.Namy a tedy i vrah.

Recenze:

Přečtením knihy jsem splnila bod č. 9 čtenářské výzvy pořádané databází knihkniha, odehrávající se na ostrově.

Deset malých černoušků byla má první kniha od Agathy Christie a jsem trochu zklamaná.  Snad napsala i lepší detektivky. Tady jako by mi něco chybělo. Kniha ve mě nedokázala vzbudit větší zájem. Chybělo mi tam to napětí, které člověka žene v knížce dál a nutí ho číst až do konce na jeden zátah, protože prostě musí vědět, jak to dopadne. Celou dobu mi bylo jasné, že všichni na ostrově zemřou a tato jistota mě trochu nudila. Nicméně vraha se mi odhalit nepodařilo a rozuzlení zápletky pro mě bylo překvapením. Bohužel mi však závěr přišel nereálný a možná i neproveditelný. Tím pro mě ztratil kouzlo a takový ten pocit "ahaa tak tahle to bylo" :-).

Kniha byla také zfilmována a mám v plánu se na film podívat. Mám tady takové tušení, že se mi film bude líbit více než kniha. Což se většinou neděje a je to právě naopak.



Dokonce jsem na internetu dohledala, že na motivy knihy vznikla také počítačová hra.



Líbí se vám knihy od Agathy Christie? Kterou byste mi doporučili k přečtení, aby byla lepší než 10 malých černoušků? Budu ráda za tipy.

Hodnocení


5 komentářů:

  1. Deset malych černoušků je moje nejoblíbenější kniha od Agathy !:D ale verim, že většině nesedne,ono je napsané opravdu zvláštním způsobem. Ale dle meho nazoru,kniha by se ti libila vice,tak za dvacet let. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Deset malych černoušků je moje nejoblíbenější kniha od Agathy !:D ale verim, že většině nesedne,ono je napsané opravdu zvláštním způsobem. Ale dle meho nazoru,kniha by se ti libila vice,tak za dvacet let. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Agatha Christie mě hodně láká a právě jako první jsem si chtěla pořídit a přečíst Deset malých černoušků. No, po této recenzi ještě uvidím. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Nazory na knihu se ruzni. Nekoho nadchne, jineho, jak me, bohuzel ne. Zkusim od autorky jeste neco. Nemyslim si, ze by me nebavilo nic. Zkratka mi nesedla tato kniha.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.