3. 9. 2017

Allen Eskens - Pohřbený život

Název Knihy: Pohřbený život
Originální název: The Life We Bury
AutorAllen Eskens
PřekladatelKateřina Tomcová
Nakladatelství: XYZ
Datum vydání: 2017
Počet stran: 320
Typ knihy: pevná vazba
Hlavní postava: Joe Talbert student, který měl na hodinu literatury sepsat životopis někoho neznámého; Carl Iverson, usvědčený vrah umírající na rakovinu

Recenze:
Detektivní příběh se zajímavým námětem, který se však rozjíždí pomalu a bohužel moc negraduje. Vyzpovídat odsouzeného vraha a sepsat o něm životopis je opravdu zajímavé téma, ale cítím se ochuzena o úplné rozuzlení. I když nakonec zjistíme, kdo byl skutečný vrah, tak se moc nedovíme, proč Crystal zavraždil. Jaký byl jejich vztah? Co se v ten den, kdy k vraždě došlo, mezi obětí a vrahem stalo? Na tohle jsem čekala celou dobu :-(




Dle mého názoru bylo v knize moc odboček od toho, co bylo opravdu důlěžité. Neustálé problémy Joea s jeho matkou, rozjíždějící se románek mezi Joem a Lilou, dlouhé povídání s Carlem o jeho životě ve válce...kniha měla více směřovat ke dni vraždy, více popsat vraha a den, kdy k činu došlo.

V knize bylo pár napínavých momentů, ale ty bohužel nevyvážily celkové zklamání a monotónnost děje. Já si u takové knihy chci více lámat hlavu nad zápletkou a občas se i bát. Na moc stránkách se nic neděje.

Je to oddechové čtení, ale v tomto případě by neměla být kniha označována jako thriller! Což je chyba českých knihkupectví i databází knih. Jde spíše o román s detektivní zápletkou. Thriller je žánr, který by měl ve čtenáři vyvolat silné napětí z toho co přijde.  Nervy i představivost pracují a čtenář není schopen knihu odložit. U thrilleru musíme cítit nějaké emoce!

Suma sumárum jedná se o autorovu prvotinu, která není špatná a hlavně se může autor ještě zlepšovat. Pro milovníky detektivních příběhů je kniha ideální. Zajímavý námět, žádná krev a vnitřnosti, žádné děsy, ale pro mě bohužel ani žádné napětí.

Hodnocení:



Oficiální anotace:
Student Joe Talbert má skromné cíle – dokončit úkol na hodinu literatury. Zadáním je sepsat životopis a rozhovor s nějakým neznámým člověkem. S blížícím se deadlinem zamíří Joe do nedalekého domova důchodců najít vhodný objekt pro pozorování. Tam se setká s Carlem Iversonem a už nic v jeho životě nebude tak jako dřív…

Carl je umírající vietnamský veterán a usvědčený vrah. Má před sebou jen pár měsíců života, proto byl přesunut do domu s pečovatelskou službou. Předtím strávil třicet let ve vězení za znásilnění a vraždy.

Jak Joe píše o Carlově životě, obzvlášť o jeho hrdinských činech ve Vietnamu, nemůže se smířit s tím, že je tento voják souzený za tak ohavné zločiny. Joe proto začne pracovat na odhalení pravdy. Přitom ho brzdí okolnosti jeho vlastního života: musí se vypořádat se svou dysfunkční matkou, autistickým bratrem a bolestnými vzpomínkami na dětství.

Kousek po kousku odkrývá pravdu o Carlově vině, ale jak s přítelkyní Lilou zabředávají čím dál hlouběji do okolností trestných činů, je v sázce čím dál víc. Podaří se Joeovi odhalit pravdu dřív, než bude pozdě?

2 komentáře:

  1. Teda, musím říct, že mě kniha hned nalákala svou obálkou, takže jsem si rozklikla celý článek, a pak až vidím, jak tě kniha zklamala. Já mám raději právě tu krev, napětí a pořádnou zápletku, na kterou vždy vyzraji až společně s hlavním detektivem. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ta kniha obecně není u čtenářů špatně hodnocena, ale pro mě to bylo bohužel málo. Čekala jsem víc.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.