14. 9. 2018

Bernard Minier - Mráz

Název Knihy: Mráz
Originální název: Glacé
AutorBernard Minier
Překladatel: Jiří Žák
Žánr: román, detektivka, krimi
Nakladatelství: XYZ
Datum vydání: 2015
Počet stran: 625
Typ knihy: brožovaná
Recenze:
S touhle sérií jsem pěkně pozadu a kdyby nebyl takový mediální povyk kolem třetího a čtvrtého dílu, tak bych s ní asi ani nezačala. Kriminálek je nyní všude plno a zkrátka nemám tolik času, abych četla všechno, bohužel :-( A tak si vybírám a tato série mě na první pohled nenalákala. Nejspíš za to mohlo i přirovnání ke Stephenu Kingovi, kdy kniha Mráz hlásá, že je to tak děsivá detektivka, za kterou by se nemusel stydět ani král hororu Stephen King. No uklidním vás, zase tak děsivá není. Přijde mi, že v severských kriminálkách najdete těch hrůz kolikrát víc.




Začala jsem sice negativně, ale kniha Mráz není zase tak špatná. Ani mi nevadilo, že to co se obvykle stihne za maximálně 350 stran, tady bylo roztaženo přes 600 stránek. Děj odsýpal, nevlekl se a zkrátka příběh tolik stran potřeboval. Hlavní hrdina vyšetřovatel Martin Servaz je poměrně sympaťák a čtenáře baví. V poslední době čtu knihy, ve kterých se děj odehrává v zimě. Ani kniha Mráz není výjimkou. Samotný příběh začíná tradičně vraždou, ale netradičně se jedná o smrt koně. Napětí příběhu dodává i skutečnost, že se vražda stala v blízkosti zařízení, jehož klienty jsou ti největší psychopati, vrazi a násilníci v Evropě.  Pasáže z tohoto sanatoria mě v knize bavily ze všeho nejvíc. Prostředí psychiatrických léčeben miluju :-). 



Kniha Mráz je prvním dílem série a co jsem vypozorovala z jiných recenzí, je asi nejslabším článkem této série, takže se asi pro lepší názor vyplatí přečíst si i další díly. Za mě je tato kniha v daném žánru spíše průměrem. A další díly vzhledem k omezenému prostoru na čtení budu zvažovat. Na druhou stranu mi nejde do hlavy ten mediální humbuk, ale už jsem si u sebe všimla vícekrát, že pokud má kniha velkou mediální podporu, tak mě se tolik nelíbí.

Co vy a Mráz? Jaký máte názor na tuto knihu?

Celkové hodnocení:





Oficiální anotace:
Vražedné šílenství uprostřed francouzských Pyrenejí! Saint-Martin-de-Comminges je malé městečko ve francouzských Pyrenejích, kde jsou zimy kruté a kde se nikdy nic moc neděje. Až dokud pracovníci vodní elektrárny nenajdou jednoho zimního dopoledne mrtvolu koně bez hlavy, částečně staženou z kůže, zavěšenou na nosném stožáru lanovky, která je jedinou přístupovou cestou na toto místo. Není to obyčejný kůň – patří totiž místnímu magnátovi Ericu Lombardovi. Martin Servaz, čtyřicetiletý velitel regionální kriminální jednotky v Toulouse, je naštvaný, že byl odvolán z vyšetřování brutální vraždy bezdomovce, aby se ujal tohoto nejpodivnějšího případu své kariéry. Ve stejnou dobu přijíždí do nedalekého Wargnierova institutu, jež se specializuje na mimořádně nebezpečné a duševně choré vrahy, psycholožka Diane Bergová, která postupně zjišťuje, že ředitel ústavu využívá neortodoxní metody. Detektiv Servaz na mrtvole koně brzy identifikuje DNA, která patří jednomu z chovanců Wargnierova institutu. Ústav je ale tak zabezpečen, že není možné, aby se někdo z chovanců mohl dostat ven. A za několik dní je nalezeno první mrtvé lidské tělo. Martin Servaz s kolegyní Irene Zieglerovou musí využít všech svých schoností k vyřeření děsivého tajemství… Vynikající kombinace série skutečně strašidelných zločinů, mrazivé atmosféry a houževnatého policisty dělá z této knihy napínavé čtení, během kterého budete až do konce hádat, kdo je vrah. - vítěz prestižní Crime Novel Prize v Cognac v roce 2012 - nominace na Elle Reader's Prize - dle hodnocení The Sunday Times jeden z 50 nejlepších thrillerů z celého světa za posledních pět let

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.