7. 1. 2018

Jill Santopolo - Ztracené světlo

Název Knihy: Ztracené světlo
Originální názevThe Light We Lost
AutorJill Santopolo
PřekladatelLenka Faltejsková
Žánr: román, světová literatura
NakladatelstvíIkar
Datum vydání: 2017
Počet stran: 272
Typ knihy: pevná vazba
Hlavní postavy: Lucy a Gabriel
Vedlejší postavy: manžel Lucy Darren
Recenze:
Nevím, jestli za to mohl předvánoční čas, ale kniha mi svým romantickým laděním přesně sedla. Přečetla jsem ji za pár dní a emočně mě dost zasáhla. Závěr knihy jsem probrečela a ostatní členové rodiny při pohledu na mě nechápavě kroutili hlavami. Asi jsem zkrátka knihu otevřela ve správný čas, na správném místě a se správnou náladou.

A o čem Ztracené světlo je? Je to příběh o lásce. O lásce tak silné, že ničí milujícího i milovaného. Lucy a Gabriel (nebo jak mu Lucy říkala Gabe) se seznámili na univerzitě v den, který změnil život nejen jim, ale milionům dalších. Bylo 11. září roku 2001 a celý svět poznal, co je to teroristický útok. V tento den se nejen seznámili, ale poprvé se i políbili a zamilovali se. I když se později Gabe vrátil ke své bývalé přítelkyni, která při útocích přišla o člena rodiny, vrátil se k ní spíše ze soucitu než z lásky. Čas plynul, až se jednoho dne Gabe a Lucy potkali znovu. Teď už jim ve společné lásce nic nebránilo. Jejich vztah byl plný vášně, ale asi už tehdy oba tušili, že to takto nebude navždy, a proto si užívali každou společnou chvíli.



Oba chtěli, aby po nich ve světě něco zbylo. Nějaký odkaz, něco co má smysl. Lucy začala dělat pro televizní společnost pořady pro děti a dost se jí dařilo. Gabe vždy rád fotil, ale pořád cítil, že to není ono, že jeho fotky jsou bez emocí. Lucy věděla, že se trápí, a proto když přišla nabídka odcestovat a dělat válečného reportéra, nestála mu v cestě, i když věděla, že je to konec jejich vztahu. Z počátku si aspoň psali, ale maily od Gabe ji akorát ničily, a tak přestala odpovídat.
Když se seznámila se svým budoucím manželem o žádný vztah nestála. Byla zničená, bez chuti do života a o muže neměla zájem. Stejně žádný nebyl jako Gabe. Darren na ni však šel pomalu, nikam nespěchal a dal ji čas. Lucy se nakonec do něj zamilovala, vzala si ho a měli spolu 2 děti. Přeci jen to byl docela pohledný muž, který se uměl postarat o rodinu a Lucy nadevše miloval. Během této doby se s Gabem párkrát viděla, když se vrátil z cest na nějaký čas domů. Z počátku si jen povídali, i když ji Gabe projevoval svoji lásku, ona zůstávala věrná manželovi. Až jednou, v domnění, že ji manžel podvádí, tak stejně nemá co ztratit, Gabovi podlehla, i když věděla, že s ní nikdy neodjede, protože své děti nikdy neopustí. Záhy zjistila, že jí manžel nepodvádí a že je znovu těhotná...čí je dítě? Manželovo nebo Gabovo? 

V 8. týdnu těhotenství ji zasáhla otřesná zpráva. Gabe během výbuchu utrpěl vážná zranění a leží v umělém spánku v nemocnici a ji určil jako osobu, která má v takové chvíli rozhodnout o odpojení od přístrojů. Lucy se rozhodla za ním odjet a učinit tak své nejtěžší rozhodnutí v životě. 

Celá kniha je psána jako jeden dlouhý dopis, který píše Lucy Gabebovi. Zpovídá se ze svých citů, myšlenek, trápení. Chce mu vysvětlit a popsat, jak se cítila, když ji opustil, proč udělala některá svá rozhodnutí a co pro ni v životě byl.



Silný příběh o osudové lásce. Popsán reálně a uvěřitelně. Nejedná se o žádný slaďák, ale opravdu hezky vykreslený hluboký vztah se všemi radostmi i strastmi. Ztracené světlo je jedna z mála romantických knih, u které si budete pamatovat o čem byla i dlouho po dočtení. Prostě vás zasáhne a chvíli potrvá, než osud Lucy a Gabea vydýcháte. O oblibě knihy svědčí i poměrně vysoké hodnocení (88 %) na webu čbdb.cz.

Hodnocení:



Přeji krásné počtení E.❀

Oficiální anotace:
Neodolatelný romantický příběh o přetrvávající síle opravdové lásky se šokujícím, nezapomenutelným koncem. – Lucy stojí před životním rozhodnutím. Než k němu dospěje, bude si muset přehrát svůj příběh, vlastně jejich příběh, od začátku. S Gabem se seznámí na univerzitě v jeden zvláštní den, který promění osudy všech zúčastněných. Je možné, aby našli smysl život jeden ve druhém? Anebo se mají podvolit proudům, které je od sebe odvádějí? Jejich třináctiletá cesta plná snů, touhy, žárlivosti, zrad a nakonec lásky je hlubokým a zároveň čtivým vykreslením jednoho (ne)obyčejného vztahu, ve kterém se může najít každý, kdo miloval.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.