24. 1. 2018

Petra Soukupová - Nejlepší pro všechny

Název Knihy: Nejlepší pro všechny
AutorPetra Soukupová
Žánr: román, česká literatura
NakladatelstvíHost
Datum vydání: 2017
Počet stran: 367
Typ knihy: pevná vazba
Recenze:
Moje první kniha od české autorky Petry Soukupové a rozhodně ne poslední. Jakto že jsem ještě od ní nic nečetla? Tato autorka píše skvěle. 
Na konci října a na začátku prosince vyšly v nakladatelství Host dvě knihy od této autorky. Jedna pro děti s názvem Kdo zabil Snížka a jedna pro dospělé s názvem Nejlepší pro všechny. 

Příběh v knize Nejlepší pro všechny je tvořen z vyprávění tří osob. Nejmladším Viktorem, jeho matkou Hanou a Viktorovou babičkou Evou. V knize se tedy střetávají tři generace jedné rodiny a autorka skvěle vykreslila problémy a strasti všech tří. Přitom to všichni myslí dobře a chtějí pro všechny jen to nejlepší. Tak proč pořád vzájemně narážejí a nedokáží se domluvit? Myslí každý až příliš na sebe a méně na ty druhé? Co je potřeba, aby se tohle změnilo? Celou recenzi najdete na webu čbdb.cz. Pro recenzi klikněte sem



Oficiální anotace:
Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami neumíme být šťastní?

Desetiletý průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem příliš neví rady. Když potom Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako příležitost, jak své problémy vyřešit. Přestěhuje Viktora k babičce na venkov a namlouvá si, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku zase to, že nebude sama.
Viktor se ale cítí zrazený a zoufalý tím více, že rázná babička má jasnou představu o tom, jak by měl život všech kolem ní vypadat. Román sleduje jeho dramatické sžívání s venkovem i osud babičky, která si vedle něj začíná uvědomovat neodvratně přicházející stáří.

Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.
Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

E.❀

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.