20. 1. 2018

Kde beru s malým dítětem čas na čtení?

Jedna z velice častých otázek, možná snad i nejčastější. Všichni se diví, kde beru čas si s malým dítětem číst. Jako je pravda, že teď, co jsem na té dovolené, tak čtu více, než když jsem chodila do práce. Ale podle mě to není o času, ale o psychickém rozpoložení. Když jsem chodila do práce, byla jsem často unavená psychicky a už jsem neměla takovou chuť ani sílu na knihy. Teď jsem unavená více fyzicky. Spíš mě bolí záda od neustálého tahání malé, pořád lítám s kočárem po venku, ale moje mysl je dobře naladěná. S malým dítětem se pořád smějete. Ano, někdy už jste zoufalí a nejradši byste se na všechno vyprdli, ale ono to nejde. Dítě se samo o sebe nepostará, tak jsem raději zvolila strategii, že se všemu budu smát, jinak se z toho zblázním. No a možná proto mám do čtení větší chuť. 
V pauze po obědě, kdy malá spí, si taky většinou otevírám knihu. A už se těším na léto, protože si plánuju, že už bude malá chodit, takže budeme trávit více času na pískovišti a tam se taky bude určitě dobře číst :-).


Je pravda, že moc nekoukám na TV. Televize je podle mě jeden z největších požíračů volného času. Na prvním místě jsou sociální sítě a na ty zase koukám docela často, takže se to asi vynuluje :-).

A hlavně je to o prioritách. Někdo prostě ve volném čase hraje hry, sjíždí youtube, vaří, štrykuje nebo kouká na TV a já si čtu. Prostě pokud si mám vybrat, zda večer čučet na bednu, kde nic není, nebo si otevřít knížku, tak je to poměrně jasná volba. Neříkám, že se na televizi nikdy nepodívám. Ale i když je dobrý film, tak je plný reklam a vy tak strávíte před televizí místo hodiny a půl hodiny tři. A to je taky velká ztráta času. Takže preferuji buď ČT 1 nebo ČT 2, kde reklamy nejsou, nebo se někdy díváme zpětně na filmy/seriály přes červené tlačítko (chápeme se? já nevím, jak to popsat :-) ).

Asi jsem nenapsala nic světoborného, ale já opravdu nemám nikoho na hlídání dítěte, abych si mohla číst a jediný čas na knihy je, když dítě spí, takže po obědě a večer. Občas to večer přeženu a čtu si až do noci a to pak na druhý den trpím a prolévám se kávou, ale někdy zkrátka nejde knihu odložit a jít v klidu spát, když potřebujete vědět, jak to dopadlo!!!

Když ještě byla malá miminko a já jsem toho v noci moc nenaspala, tak jsem většinou, když spala přes den ona, šla taky raději odpočívat než si číst. Ale dobrou alternativou byly audioknihy. Audoknihy jsem si pouštěla buď před spaním, nebo i do sluchátek na procházce s kočárkem. Kolikrát jsem drandila s kočárem i tři hodiny po venku, tak to pak docela utíkalo. A takový Netopýr  od Jo Nesboa namluvený Hynkem Čermákem byl vážně pecka. Tak nějak si představuju chraplák Harry Hola :-). 

A co říct na závěr? Kdo chce, tak si čas na knihu najde :-). Čtení zdar.


E.❀



2 komentáře:

  1. Prvých šesť mesiacov, čo sa mi narodil Adamko, som mala na čítanie viac času, ako kedykoľvek predtým. :-D Pri kojení sa čítalo najlepšie, malý na mne rád spinkal, takže ďalšie dve hodiny, keď som uspávala v šátku, Kindle do ruky, to isté keď som vonku kočíkovala a nemala som žiaden cieľ ani plán, len som chodila dookola po parku.
    Teraz (má 9,5m) je toho času trošičku menej, lebo spáva menej a vyžaduje viac pozornosti, je aktívny, všetko ho zaujíma. Ale stále ho je dostatok a len za tento rok mám tri knihy prečítané a dve rozčítané.

    Takže súhlasím a potvrdzujem, ak je dieťatko zdravé a nevyžaduje teda špeciálnu starostlivosť a rodičia nie sú psychicky a fyzicky vyčerpaní, čas na knihu sa nájde. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že jak dítě začne lozit a následně chodit, tak musí být rodiče více v pohotovosti. Nejlepší jsou na čtení miminka :-), ale já jsem moc nedávala noční vstávání, takže jsem pak dospávala přes den :-). Tak ať ty dítka máme zdravé a hodné a můžeme si číst.

      Vymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.