29. 1. 2018

Tipy z edičního plánu nakladatelství Host - Jaro 2018

Právě jsem dolistovala edičním plánem nakladatelství Host pro jaro 2018 a zaujalo mě hned několik knih. Co si budeme nalhávat, nakladatelství Host je zárukou kvality a myslím si, že s žádnou knihou od nich nešlápnete vedle. A co mě tedy zaujalo a chtěla bych si přečíst?

1) Petra Dvořáková - Dědina
Zde mě nalákala anotace. Domnívám se, že se bude jednat o vtipný příběh, u kterého si odpočinu, ale i pobavím a zároveň to nebude úplně hloupé čtení. Autorka napsala už poměrně dost knih a dokonce získala i cenu Magnesia Litera. Já jsem od ní doposud nic nečetla, a tak je čas to napravit. Zajímá mě současná česká tvorba a navíc, kniha by měla mít hezkou kytičkovanou obálku. Kniha vyjde v dubnu.

Anotace: Lehce humorný příběh jedné současné vesnice. Hranice rozorané mezi poli i lidmi. Hospoda, malá prodejna, zabíjačky... a sám život. Nevěra a jeden nezdařený pohřeb. Nemoderní výchovné metody a rozšlápnuté kuře. Babka s dědkem srostlí jak dva stromy. Život, tady ještě stále spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením. To všechno je Dědina, tragikomický příběh vyprávěný očima jejích obyvatel. 

Sedlák Josef se marně trápí, proč jeho syn Zbyňa odmítá převzít hos-podářství, když je tolik co napravovat na polích zničených v družstvu. Vavirci počítají, kde by mohla ukápnout další koruna, dobrosrdečná prodavačka Maruna se snaží být s každým zadobře a řezník Láďa se dobývá pod cizí sukni a přitom řeší, jak uživit rodinu. A malá Petruna? Ta chvilku neposedí.  Na pozadí lehce humorného vyprávění se před čtenářem odkrývá venkovské hemžení v nepřikrášlené nahotě. Přirozená fyzická blízkost hrdinů, jejich společná práce, jejich touha po lepším živobytí až vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů i svázanosti a také marné snahy vyléčit minulérány. Svižné vyprávění formanovského střihu, které však není cynické; nikoho nesoudí a co je podstatné — nenudí.


2) Viktorie Hanišová - Houbařka

Zde mě opět zaujala anotace a zejména to, že hlavní hrdinka navštěvuje psychiatra a patrně v dětství prožila něco moc zlého. Příběhy o narušených jedincích, to je moje. A obdobně jako u předešlé knihy se chci seznámit s tvorbou další české autorky. Zde se mi obálka moc nelíbí, ale kniha by se neměla soudit dle obálky... , že? Kniha vychází v březnu.





AnotaceMladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu.


Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj houbařský způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího.



Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas ale nejde neutíkat.



3) Daniel Petr - Sestra Smrt

Mám ráda severské detektivky a tato kniha slibuje, že se jedná o severské krimi, ale z prostředí Čech. No tak na to jsem zvědavá. Budete Daniel Petr český Nesbo? A navíc je příběh inspirován skutečnými událostmi - nedávná kauza o zdravotní setře, která byla obžalována, že si svoji práci o nevyléčitelné pacienty usnadňovala tím, že jim píchala draslík a pacienti umírali na zástavu srdce. Její vina však pro nedostatek důkazů prokázána nebyla. Kniha vychází v březnu.



Anotace: Ústecký vyšetřovatel Václav Rákos se vypraví do nemocnice v Rumburku kvůli podezření, že pacientka, která zemřela na otravu metylalkoholem, se ve skutečnosti stala obětí vraždy. Rákos je přesvědčený, že existuje souvislost mezi její smrtí a případem zdravotní sestry obviněné z otravy šesti pacientů draslíkem.

Krátce nato dojde v nedaleké Doubici k vraždě zaměstnance národního parku. Důkazy směřují k Miloši Bjelejovi, válečnému zločinci z války v Jugoslávii, který kdysi pobýval v Pardubicích jako vojenský poradce. Jenže Bjelej je oficiálně už deset let po smrti. Zima je toho roku mimořádně dlouhá a tuhá a Václav Rákos zjišťuje, že vraždy v Rumburku a jeho okolí mají mnohem temnější pozadí, než tušil.
Tento strhující a skvěle napsaný thriller se inspiroval skutečnými událostmi.

4) A. F. Bradyová - Slepí

Zde mě zaujala autorčina profese. Autorka studovala psychologii na Brownově univerzitě a na Kolumbijské univerzitě a nyní pracuje jako terapeutka a psychologická poradkyně (zase ta moje záliba v psycho věcech). Hlavní hrdinka knihy Slepí je také psycholožka, která pracuje v psychiatrické léčebně, no a jak víme,  příběhy z tohoto prostředí mám ráda. Kniha vyjde v květnu 2018.


AnotaceSam Jamesová si po léta budovala pověst nejlepší psycholožky v psychiarické léčebně Typhlos na Manhattanu, kde se léčí ty nejtěžší případy. Doufá, že když už nedokáže zachránit sama sebe, zachrání alespoň jiné. Psycholožčin spasitelský komplex pomáhá pacientům bojovat s jejich démony, ale jí se při terapii zároveň otvírá pohled do hlubin vlastního chaotického nitra.

Jednoho dne se v Typhlosu objeví záhadný pacient Richard, kterého ostatní terapeuti odmítají léčit. Sam si usmyslí, že odhalí jeho tajemství i duši. Jak je možné, že se Richard v nemocnici plné šílenství chová tak normálně?

Sam postupně rozkrývá Richardovu spletitou minulost, a to ji přiměje analyzovat svůj vlastní život. Psychologická hra začíná. Ale kdo koho tady vlastně zachraňuje?

Tento překvapivý a poutavý psychologický román zavede čtenáře do duše psychicky narušené ženy, která se zoufale snaží udržet nad vodou, a ukáže nám, že největší běsy si někdy nosíme uvnitř své hlavy. To bude terno!!!


Takže já mám vybráno a co vy?


E.❀






3 komentáře:

  1. Nový edičák je opravdu našlapaný. Na Houbařku se hoodně těším, autorky debut můžu jen doporučit, silná kniha, hlavně pro rodiče. Osobně si nenechám ujít Ostny a Oprátky od Jiřího Padevěta, Petera Maye a G. del Tora a pár kousků pro děti :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám u Hostu vždy problém vybrat jen 1 knihu 😂.

      Vymazat
  2. Slepí má tak užasnou obálku, že tu knihu chci jen kvůli tomu. :D
    Host má vždy co nabídnout a já nikdy nevím, po čem sáhnout, brala bych vše, kdyby to šlo.

    OdpovědětVymazat

Budu ráda za všechny vaše slušné komentáře.